Overwerk in de horeca, wat zijn de regels?

Overwerk in de horeca komt vaak voor. Is overwerk eigenlijk verplicht, wat zijn de regels en hoe zit het nu met overwerktoeslag?


De definitie van overwerk volgens de cao is: "De uren waarmee de normale arbeidstijd of een langere afgesproken werktijd wordt overschreden."


Wat houdt dit nu precies in, dit zijn eigenlijk de extra ongeplande werkuren. B.v. een werknemer staat ingeroosterd voor vier uur die dag en vanwege ziekte/drukte wordt dit zes uur. Dan zijn die extra twee uren overwerkuren.


Wat zegt de horeca cao hierover?

De cao heeft hierover een aantal regels waarvan de basis wordt uitgegaan volgens de arbeidstijdenwet. Overwerk mag gevraagd worden mits er wordt gehandeld naar deze wet.


De cao geeft aan een normale werkweek voor een full-time werknemer is 38 uur dit is totaal 1976 uur per jaar. Meer als deze laatst genoemde uren mag nooit gewerkt worden.


Is overwerk verplicht?

Ja en nee, overwerk mag zeker geweigerd worden als deze in strijd is met de arbeidstijden wet. Voor overwerk is ook zeker goed werkgever/werknemer schap aan de orde (dit houdt in dat overwerk in alle redelijk moet verlopen).


Overwerkcompensatie

Hierin heeft een werkgever een aantal opties's deze gaan vaak gepaard in overleg met de werknemer:

1) Tijd voor tijd, let op dat deze tijd wel binnen zes maanden wordt opgenomen, anders moet je in plaats daarvan 100% uurloon uitbetalen voor elk overwerkuur.

2) Uren uitbetalen, uitbetaling is 100% van een volledig uurloon


Arbeidstijdenwet

In deze wet staan voornamelijk de regels voor werk-en rusttijden. B.v. een werknemer mag maximaal 12 uur achter elkaar werken of een werknemer heeft recht op minimaal 11 uur rust na afloop van een werkdag. Deze wet geeft ook inzicht over pauzes. Voor nachtdiensten gelden er strengere regels.

#horeca #cao #verloning #salarisadministratie #loonstrook #hrm #werkgever #ondernemer #ondernemerschap
10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven